Nyhetsrum

Färsk dom avgör ansvar för häxsot

Skriven av advokaten Johan Gadd, först publicerad 3 februari i Citymark.today


Häxsot, eller black magic dust som det också kallas, må vara begrepp som tagna ur en Harry Potter bok men är istället centrala ord som förekommer i ett färskt hyresrättsligt avgörande från Svea hovrätt.

I avgörandet hade lägenheter drabbats av svarta missfärgningar med karaktären av sot. För att sot ska uppstå krävs en förbränningsprocess, till exempel att man tänder ljus eller eldar i en öppen spis. Häxsot uppstår inte genom en förbränningsprocess utan bildas exempelvis genom termodiffusion, luftflöde eller elektromagnetiska fält. Häxsot har karaktären av en oljig sotig beläggning och är ett problem som helt plötsligt kan drabba en bostad eller en lokal. En fråga som var central i häxsotsavgörandet var hur man skulle hantera bevisfrågorna avseende skadan.

Högsta domstolen har i flera mål behandlat bevisfrågor i hyresrättsliga mål. I rättsfallet ”Badkarsskadan” konstaterade Högsta domstolen att en skada får antas ha vållats av hyresgästen, om det inte framkommer omständigheter som tyder på att skadan kan ha uppkommit på annat sätt. Domstolen konstaterade att badkar är egendom som normalt inte är åtkomlig för annan än hyresgästen och att en skada på ett badkar är en skada som typiskt sett uppkommer genom ovarsamhet. Bevisskyldigheten för hur en skada har uppkommit styrs alltså av om skadan är sådan att den typiskt sett uppkommer genom oaktsamhet.

Vid hinder och men i nyttjanderätten föreligger således ett presumtionsansvar innebärande att det föreligger en presumtion för att en skada har orsakats av hyresgästen om det är fråga om en skada som typiskt sett uppkommer genom oaktsamhet. Om hyresgästen har ett sådant presumtionsansvar så måste hyresgästen själv bevisa att hen inte är ansvarig för skadan.

I häxsotsmålet var orsaken till missfärgningen oklar och inte heller en skada som typiskt sett uppkommit genom en hyresgästs oaktsamhet. Därför kunde inte hyresgästerna åläggas ett presumtionsansvar. Utgångspunkten är då att hyresvärden är ansvarig för skadan om inte hyresvärden kan bevisa att hyresgästen har orsakat skadan. Eftersom hyresvärden inte kunde bevisa det så konstaterade hovrätten att hyresvärden var ansvarig för skadan som var av sådan karaktär att hyresvärden ålades att åtgärda missfärgningarna.

En viktig slutsats som kan dras från häxsotsavgörandet och praxis från Högsta domstolen beträffande skador i bostäder och lokaler är att hyresgästen ofta ansvarar för skador eftersom det är fråga om skador i utrymmen som hyresgästen ensamt disponerar. För att undkomma detta ansvar måste hyresgästen bevisa att hen inte är ansvarig för skadan. Skador som inte typiskt sett uppkommer genom oaktsamhet, såsom missfärgningen i häxsotsavgörandet, omfattas inte av detta presumtionsansvar innebärande att sådana skador svarar normalt sett hyresvärden för.

Av: Johan Gadd, advokat, AG Advokat

Möt vår medarbetare: Johan Gadd

Johan Gadd började hos oss för 8 år sedan och är idag partner och, tillsammans med Eric Ödling, ansvarig för transaktionsgruppen. Vi satte oss ner och pratade med Johan om hans roll på AG Advokat. Det blev ett samtal om allt från hur ett typiskt ärende kan se ut, om samarbetet på byrån och vilka områden som Johan ser blir viktiga att fokusera på framåt.

Skadebegränsning för n00bs

Tjugondag Knut passerar för många rätt så obemärkt förbi. Det är inte någon ledig dag och känslan är att de flesta inte riktigt orkar hålla julen vid liv till det traditionsenliga ”utdansandet” den 13 januari. Dessutom är väl inte starten på oxveckorna så mycket att fira egentligen? När snön vräker ner utanför fönstret och det sista julpyntet göms undan i förrådet påminns jag framför allt om första tjugondagen i vår, vid tillfället helt nya, lägenhet. Mitt i granplundringen avbröts jag och min sambo av ett oanmält och ganska akutartat besök från ordföranden i föreningens styrelse. ”Det läcker vatten ner till grannen!” väste han med något vilt i blicken. Därefter följde en grundlig undersökning av alla kranar, slangar och ledningar i vår lägenhet.

SLP miljardköper i Norrköping och Örebro

SLP förvärvar logistikfastigheter ”off market” med ett överenskommet fastighetsvärde om cirka 1,4 miljarder. Förvärvet avser fem fastigheter med en yta om 153.000 kvm. AG Advokat var säljarens juridiska rådgivare.