Nyhetsrum

Möt vår medarbetare: Helena Bjälkemo

Helena Bjälkemo är ansvarig för AG Advokats kompetensområde kommersiell hyra. Hon representerar klienter i frågor kopplade till allt från fastighetsägande, fastighetsutveckling och förvaltning till tvister inför hyresnämnd och domstol. Idag har hon över 15 års erfarenhet i bagaget och är en av våra partners här på byrån.

Vi satte oss ner med Helena för att få höra lite om hennes tid på AG Advokat och vad som motiverar henne lite extra på jobbet.

 

Berätta lite om hur du hamnade på AG Advokat!

”Jag började på AG Advokat i september 2020. Då hade jag varit chefsjurist på ett bolag i sex år och kände att jag längtade tillbaka till tempot på advokatbyrå. Det som lockade mig till AG Advokat var den tydliga specialiseringen inom fastighet och entreprenad – områden med komplexa juridiska utmaningar och omväxlande ärenden. Samtidigt uppskattar jag att min hyresrättskompetens inte bara används i specifika ärenden, utan också bidrar i större projekt där flera rättsområden möts. Jag kan bidra till helheten på ett sätt som kändes som helt rätt nästa steg för mig”, berättar Helena.

”Utöver att områdena är så intressanta ser jag nischen som en stor styrka. Den djupa kompetensen inom våra fokusområden ger juristerna förmågan att hantera komplexa juridiska frågor med stor precision. Samtidigt bidrar samarbetet med flera specialister till en bredare förståelse för frågor inom vår nisch. Här får man ett övergripande perspektiv på arbetet i stället för att enbart fokusera på en enskild fråga”, fortsätter hon.

”Det har gjort att byrån har en stark sammanhållning där man tar tillvara på varandras expertis, vilket ger klienterna ett starkt, samspelt team. Och det ville jag vara en del av.”

 

Du är ju ansvarig för byråns kompetensområde ”kommersiell hyra”. Kan du berätta lite om vad det innebär i praktiken?

”Det innebär att vi är experter på kommersiell hyresrätt och hanterar alla juridiska frågor kopplade till hyresavtal. Vi stöttar både fastighetsägare och hyresgäster – från tidig strategisk rådgivning till löpande förhandlingar. Det kan röra allt från förhyrning av större projekt med offentliga aktörer till praktisk hjälp med förhandlingar och uppsägningar”, förklarar Helena.

”Hyreslagen är komplex och konsekvenserna av misstag kan bli betydande – ett fel kan ogiltigförklara en uppsägning eller medföra ett omfattande skadeståndsansvar för fastighetsägaren. Vi hjälper våra klienter att navigera dessa risker och utveckla taktiska strategier för framgångsrika förhandlingar. Vi på byrån som är specialiserade inom kommersiell hyresrätt företräder regelbundet klienter i domstol och hyresnämnd. Utöver det erbjuder vi även seminarier och skräddarsydda kurser om aktuella hyresfrågor för de klienter som vill sätta sig in mer i frågorna själva”, fortsätter hon.

”För att hantera kommersiella hyresfrågor framgångsrikt krävs med andra ord både juridisk spetskompetens och affärsmässighet. Det kräver att jag ständigt håller mig uppdaterad om lagändringar, rättspraxis och branschspecifika frågor.”

 

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

”Eftersom våra klienters avtal spänner över många branscher och rör allt från förhandlingar och avtalsgranskning till rättstvister och strategisk rådgivning, är ingen dag den andra lik. Den bredden gör mitt jobb både utmanande och givande”, berättar Helena.

”Vissa frågor är akuta, som till exempel en förverkandeuppsägning med kort varsel, medan skadeståndsprocesser ofta kräver mer långsiktig, strategisk rådgivning. Det är den här kombinationen av affärsmässighet och komplex juridik som kommersiella hyresfrågor innebär som jag verkligen uppskattar.”

 

Finns det något som du brinner för lite extra i ditt arbete?

”Jag gillar förhandlingarna. Oavsett om de sker i rättssalen eller vid förhandlingsbordet. Det är något med dynamiken, att analysera motpartens position, hitta lösningar och samtidigt stå upp för klientens intressen, som jag tycker är otroligt stimulerande”, säger Helena.

”Kanske handlar det om att jag älskar att tävla, att alltid sträva efter bästa möjliga resultat. Men det är inte bara tävlingsmomentet som lockar, utan också känslan av att ha gjort skillnad och löst något som verkligen betyder mycket för klienten.”

 

Innan vi avslutar: vad tycker du är det bästa med att jobba på AG Advokat?

”Det bästa med att jobba på AG Advokat är absolut kollegorna. Många av dem är branschledande experter, vilket skapar en stimulerande och inspirerande arbetsmiljö. Jag älskar att våra samtal vid kaffemaskinen ofta handlar om aktuella ärenden och senaste praxis, det är verkligen givande och lärorikt”, svarar Helena.

”Samtidigt känner jag att jag alltid kan vara mig själv här. Det finns en öppen och inkluderande kultur där jag får vara hela Helena, vilket jag värdesätter väldigt mycket”, fortsätter hon.

”Till exempel så är jag, utöver min juridiska karriär, en passionerad elitlöpare som tränar dagligen. Det är något jag har kunnat ta med mig in i arbetet på byrån, vilket jag tycker är väldigt kul. Jag har till exempel startat AG Running Club, där vi bjuder in branschkollegor att delta i gemensamma löprundor. Dessutom har jag fått vara drivande i att inreda ett gym här på kontoret! Jag ser träning som ett ovärderligt komplement till mitt arbete som hjälper mig att hantera stress och maximera min effektivitet”, avslutar Helena.

Välkommen att kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan


Byggsanktionsavgift mot vem? Entreprenadbolag m.fl. inte i fokus enligt högsta insats

Ansvaret för en byggsanktionsavgift är strikt, dvs. det spelar inte någon roll om överträdelsen skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Högsta domstolen har nyligen i en dom den 6 februari 2025 i mål nr P 3650-23 ”Kallförrådet i Husie” prövat vilka förutsättningar som finns för att ta ut en byggsanktionsavgift.

Artikel skriven av Jaana Nilsson

AB 04:s reglering av konkurrerande förseningsorsaker

En fråga som ofta diskuteras är om entreprenören har en given rätt till tidsförlängning om det föreligger en omständighet som beställaren svarar för och som i sig innebär att det hade varit omöjligt för entreprenören att färdigställa entreprenaden i rätt tid. Jag tar följande exempel: entreprenören ska färdigställa sin entreprenad den 31 december ett visst år och för att entreprenörenska kunna utföra ett särskilt arbetsmoment behövs vissa handlingar, som beställaren har en avtalsenlig skyldighet att leverera tre månader före avtalat färdigställandedatum. Om beställaren levererar dessa handlingar först den 1 mars året efter, infinner sig frågan om detta förhållande ger entreprenören en automatisk rätt till tidsförlängning eller om beställaren kan erhålla förseningsvite på den grunden att entreprenören inte färdigställde entreprenaden vid den tidpunkt som var avtalad mellan parterna.

Artikel skriven av Fredrik Schedin

Möt vår medarbetare: Anders Malm

Anders Malm är en av våra nyckelpersoner inom finansiering och transaktioner här på byrån. Med sin långa och breda internationella erfarenhet hjälper han både svenska och utländska klienter att navigera komplexa affärer och finansiella strukturer.
Vi satte oss ner med Anders för att höra mer om hans resa, hans syn på finansieringsjuridik och vad han uppskattar mest med att jobba på AG Advokat.