Nyhetsrum

Möt vår medarbetare: Anders Malm

Anders Malm är en av våra nyckelpersoner inom finansiering och transaktioner här på byrån. Med sin långa och breda internationella erfarenhet hjälper han både svenska och utländska klienter att navigera komplexa affärer och finansiella strukturer.

Vi satte oss ner med Anders för att höra mer om hans resa, hans syn på finansieringsjuridik och vad han uppskattar mest med att jobba på AG Advokat.

 

Berätta, hur hamnade du på AG Advokat?

”Efter min juristexamen 1994 börjande jag som tingsnotarie och fortsatte sedan efter mina två år där på en advokatbyrå. Jag har jobbat på olika typer av advokatbyråer ända sen dess – både stora internationella byråer utomlands och byråer här i Sverige. Jag har även drivit en boutique-byrå ett tag, så jag har verkligen sett båda ändar av byråspektrumet”, berättar Anders.

”För några år sen pratade jag med några tidigare kollegor till mig som jobbade på AG Advokat och de frågade om inte AG Advokat skulle kunna vara något för mig också. Jag har ju jobbat mycket med finansiering, både ren lånefinansiering och kapitalmarknadens värdepapper av olika slag. Det var en kompetens de såg att jag skulle kunna bidra med på byrån. Och på den vägen var det”, fortsätter han.

”Efter att ha jobbat på både internationella advokatjättar och mindre boutique-byrå kändes det helt rätt att landa på en mellanstor byrå där flexibilitet och spetskompetens går hand i hand. Att dessutom få arbeta med tidigare kollegor och välkända branschprofiler gjorde steget ännu enklare. Det är en dynamisk miljö här på byrån där jag upplever att skickliga jurister kombinerar expertis med en jordnära inställning. Det är nog ingen överraskning för någon att jag har trivts väldigt bra här sedan dag ett.”

 

Du arbetar med frågor som rör finansiering. Kan du berätta lite om vad det innebär i praktiken?

”Jag arbetar med finansiering i sin allra bredaste form egentligen: oavsett hur en klient vill resa kapital, ser jag till att det blir möjligt och att dokumentationen är på plats”, börjar Anders förklara.

”Jag arbetar även med näringsrättsliga frågor, där jag hjälper finansiella aktörer att förstå och navigera regelverket. Det kan handla om vad de får göra – och lika viktigt, hur de får göra det. Här hjälper jag till att navigera regelverket och ser till att våra klienter kan agera strategiskt, tryggt och effektivt inom ramarna för finansmarknadens spelregler”, säger Anders.

”Här på byrån jobbar jag nära transaktionsteamet. När de arbetar med transaktioner där det uppstår finansieringsbehov hjälper jag till med den delen. Oftast är det fastighetstransaktioner jag involveras i. Om det till exempel ska säljas fastigheter kan det finnas existerande banklån som ska lösas. Eller om det ska förvärvas nya fastigheter kan det krävas ny finansiering för att köpet ska kunna finansieras. Även i mer avancerade projekt är rätt finansieringsstrategi avgörande för en framgångsrik affär.”

 

Vilka typer av utmaningar brukar du hjälpa dina klienter med?

”Det varierar förstås mycket beroende på de olika typerna av klienter jag jobbar med. För fastighetstransaktioner brukar det handla om att få den omfattande dokumentationen att stämma överens med det man vill uppnå. I den här typen av projekt är det ofta mycket tidspress vilket jag personligen tycker är kul. Speciellt när man känner att man går i mål och kan börja titta på nästa transaktion”, börjar Anders berätta.

”Förutom svenska fastighetsinvesterande bolag arbetar jag även mycket med globala investmentbanker. Med den typen av globala aktörer handlar uppdragen oftast om att de vill göra värdepappersaffärer i Sverige och att jag hjälper dem med den svenska juridiken. De har ju ofta sina egna jurist- och compliance-avdelningar, men jag ser till att de svenska pusselbitarna faller på plats”, förklarar han.

”När jag arbetar med den här typen av finansiella aktörer kan det ofta handla om att ha kontakt med tillsynsmyndigheter och börser. Min roll är att säkerställa att våra förslag landar rätt – både juridiskt och strategiskt – så att vi undviker onödiga hinder eller regulatoriska risker. I de här projekten handlar det inte bara om juridik, utan också om att överbrygga kulturella skillnader mellan globala och svenska marknadsaktörer”, säger Anders.

 

Finns det någon del av ditt arbete som du brinner lite extra för?

”Jag tycker generellt att transaktionsmiljön är rolig. Då har man ett tydligt mål som ska uppnås och det är väldigt tillfredsställande när man når fram tillsammans med klienten. Sen tycker jag också att det ofta är lite roligare när man kan gå utanför ramarna och hitta skräddarsydda lösningar”, börjar Anders berätta.

”Mallarna finns förstås av en anledning, och de är ofta en bra utgångspunkt. Men det är när vi anpassar dem för att möta en specifik transaktions unika behov, utan att tappa fokus på de juridiska spelreglerna, som det verkligen blir intressant. Att kombinera min juridiska expertis med affärsmässig kreativitet – det är något jag verkligen brinner för”, fortsätter Anders.

”För mig handlar juridik om mer än att bara dokumentera – det handlar om att skapa värde och möjliggöra affärer. Mitt mål är alltid att hitta den bästa lösningen för klienten, och det är just när jag får utmana normer och tänka i nya banor som jag tycker att resultatet tenderar att bli riktigt bra.”

 

Innan vi avslutar måste jag passa på att fråga: vad är det bästa med att jobba på AG Advokat enligt dig?

”Det är härlig stämning här på byrån. Här finns en genuin kunskapsdelning där kollegor inte bara är experter inom sina områden, utan också generösa med att dela sin erfarenhet. Det skapar en miljö där man hela tiden utvecklas och växer – både som jurist och rådgivare”, säger Anders.

”Samarbetet på byrån är också väldigt positivt. Jag upplever att vi är väldigt bra på att kombinera affärsmässig spetskompetens med ett pragmatiskt och lösningsorienterat arbetssätt. Jag tror nämligen att det krävs både juridisk expertis och en god förståelse för marknaden för att man ska kunna skapa verkligt värde för klienterna – och här har vi byggt en kultur där båda delarna samverkar väldigt väl. Det är just den balansen som gör att jag trivs så bra här”, avslutar han.

Välkommen att kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan


Byggsanktionsavgift mot vem? Entreprenadbolag m.fl. inte i fokus enligt högsta insats

Ansvaret för en byggsanktionsavgift är strikt, dvs. det spelar inte någon roll om överträdelsen skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Högsta domstolen har nyligen i en dom den 6 februari 2025 i mål nr P 3650-23 ”Kallförrådet i Husie” prövat vilka förutsättningar som finns för att ta ut en byggsanktionsavgift.

Artikel skriven av Jaana Nilsson

AB 04:s reglering av konkurrerande förseningsorsaker

En fråga som ofta diskuteras är om entreprenören har en given rätt till tidsförlängning om det föreligger en omständighet som beställaren svarar för och som i sig innebär att det hade varit omöjligt för entreprenören att färdigställa entreprenaden i rätt tid. Jag tar följande exempel: entreprenören ska färdigställa sin entreprenad den 31 december ett visst år och för att entreprenörenska kunna utföra ett särskilt arbetsmoment behövs vissa handlingar, som beställaren har en avtalsenlig skyldighet att leverera tre månader före avtalat färdigställandedatum. Om beställaren levererar dessa handlingar först den 1 mars året efter, infinner sig frågan om detta förhållande ger entreprenören en automatisk rätt till tidsförlängning eller om beställaren kan erhålla förseningsvite på den grunden att entreprenören inte färdigställde entreprenaden vid den tidpunkt som var avtalad mellan parterna.

Artikel skriven av Fredrik Schedin

Möt vår medarbetare: Helena Bjälkemo

Helena Bjälkemo är ansvarig för AG Advokats kompetensområde kommersiell hyra. Hon representerar klienter i frågor kopplade till allt från fastighetsägande, fastighetsutveckling och förvaltning till tvister inför hyresnämnd och domstol. Idag har hon över 15 års erfarenhet i bagaget och är en av våra partners här på byrån.