Nyhetsrum
Från domstol till advokatbyrå
Efter att ha suttit ting, tjänstgjort som hovrättsfiskal och arbetat på Skolinspektionen började Victoria Karlsson på AG Advokat i november. Här svarar hon på några korta frågor om sina intryck hittills.
Vad upplever du är den stora skillnaden mellan att arbeta på advokatbyrå i jämförelse med statlig förvalting/domstol?
– På AG känner jag mig mer som en del av ett team vilket är väldigt roligt men också utvecklande och stimulerande. På domstol är man mer ensam i sitt arbete, speciellt i domarrollen.
– Jag upplever nog även kulturen och atmosfären som mer avslappnad och kamratlig på byrån än på domstolarna.
Har du lärt dig mer om affärsvärlden och näringslivet?
– Ja, det tycker jag. Affärstänket är alltid närvarande på ett annat sätt än i domstol. Man utgår ju i sin rådgivning från klientens affär och måste sätta sig in i denna och i klientens verksamhet för att kunna ge bra och rätt råd. Vi arbetar ju mycket med entreprenader och det är roligt att kunna gå på stan och titta på byggprojekt som man varit involverad i, det blir väldigt konkret.
Någon fördom kring advokatvärlden som kommit på skam?
– Nja, det skulle möjligen vara att jag innan hade fått höra att ”på byrå går allt så snabbt och det finns ingen tid att sitta och knäcka på juridiska problem”. Så är det inte och kvaliteten är helt central även om det förstås ofta måste gå snabbt. Man skapar alltid utrymme för att hinna säkerställa kvaliteten.
Vad gör ni vid sidan av jobbet?
– Ett par av våra delägare har utmanat varandra på en löptävling i juni vilket lett till att många av oss andra gjort detsamma så nu pågår vadslagning och det diskuteras träningsupplägg etc. För min egen del har jag fått en träningsboost och hoppas slå min kollega Nilo.
– Vi var även ett helt gäng som gick på på Hammarbys hemmapremiär mot Kalmar i söndags, kul.
Liknande nyheter

Byggsanktionsavgift mot vem? Entreprenadbolag m.fl. inte i fokus enligt högsta insats
Ansvaret för en byggsanktionsavgift är strikt, dvs. det spelar inte någon roll om överträdelsen skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Högsta domstolen har nyligen i en dom den 6 februari 2025 i mål nr P 3650-23 ”Kallförrådet i Husie” prövat vilka förutsättningar som finns för att ta ut en byggsanktionsavgift.
Artikel skriven av Jaana Nilsson

AB 04:s reglering av konkurrerande förseningsorsaker
En fråga som ofta diskuteras är om entreprenören har en given rätt till tidsförlängning om det föreligger en omständighet som beställaren svarar för och som i sig innebär att det hade varit omöjligt för entreprenören att färdigställa entreprenaden i rätt tid. Jag tar följande exempel: entreprenören ska färdigställa sin entreprenad den 31 december ett visst år och för att entreprenörenska kunna utföra ett särskilt arbetsmoment behövs vissa handlingar, som beställaren har en avtalsenlig skyldighet att leverera tre månader före avtalat färdigställandedatum. Om beställaren levererar dessa handlingar först den 1 mars året efter, infinner sig frågan om detta förhållande ger entreprenören en automatisk rätt till tidsförlängning eller om beställaren kan erhålla förseningsvite på den grunden att entreprenören inte färdigställde entreprenaden vid den tidpunkt som var avtalad mellan parterna.
Artikel skriven av Fredrik Schedin

Möt vår medarbetare: Anders Malm
Anders Malm är en av våra nyckelpersoner inom finansiering och transaktioner här på byrån. Med sin långa och breda internationella erfarenhet hjälper han både svenska och utländska klienter att navigera komplexa affärer och finansiella strukturer.
Vi satte oss ner med Anders för att höra mer om hans resa, hans syn på finansieringsjuridik och vad han uppskattar mest med att jobba på AG Advokat.