Nyhetsrum
Expertkommentar: En rättslig analys av inträffandeprincipen
En ansvarsförsäkring skyddar försäkringstagaren mot skadeståndsskyldighet. Dess syfte är dels att skydda skadevållaren (försäkringstagaren) mot oförutsedda utbetalningskrav, dels att möjliggöra för den skadelidande att få ut ersättning.[1] Försäkringen skyddar därmed mot s.k. ren förmögenhetsskada, vilket enligt 1 kap. 2 § skadeståndslagen (1972:207) är ekonomisk skada som uppkommer utan samband med att någon lider person- eller sakskada.
En ansvarsförsäkring är inte kopplad till en viss egendom, vilket annars är brukligt för försäkringar, utan är istället knuten till en viss juridisk eller fysisk person, som exempelvis ett byggföretag.[2] Försäkringen anpassas efter försäkringstagarens bransch. För att en ersättningsgill skada ska uppkomma krävs att skadeståndsansvar föreligger, att skadan omfattas av försäkringsvillkoren samt att skadan inträffar under försäkringstiden.
Kravet på att skadan ska anses ha inträffat under försäkringstiden är det som den här artikeln ska behandla närmare i den följande framställningen.
> Läs Johan Wingmarkns och Vanja Erikssons Blendow Lexnova expertkommentar (PDF)
Liknande nyheter
AG Advokat bidrar till ICLG-publikation om entreprenadrätt 2022
Partnern Ola Ihse och biträdande juristen Vincent Edberg har bidragit till International Comparative Legal Guides (ICLG) senaste publikation med kapitel om entreprenadrätt i Sverige.
AG Advokat bidrar till the Legal 500 Country Comparative Guide – Real Estate
Advokaterna Johan Lindberg och Måns Derk har skrivit Legal 500:s kapitel om fastighetsrätt i Sverige 2021.