Nyhetsrum

Behovet av att bli vägledd

Krönika skriven av advokaten Ann-Sofie Sickling, först publicerad i Byggvärlden.


En klient uttryckte en gång sitt behov av hjälp med att vi som arbetade i ärendet behövde hålla hans hand. Vad han menade var att han kunde den byggtekniska biten som ärendet avsåg men när det gällde juridiken behövde vi vägleda honom rätt för att komma i mål. Uttrycket är ganska passande för när man hamnar i situationer där man kan gå vilse om man inte har kläm på vad man hamnat eller gett sig in i.

När jag för några år sedan råkade ut för en ofrivillig renovering på grund av ett läckande badrum så var det jag som behövde bli hållen i handen och vägledd. Jag försökte se den ofrivilliga renovering som en chans att få grotta ner mig i inredningsinspiration och hitta ett drömbadrum att göra till verklighet. Min man brukar driva med mig för att jag älskar allt brittiskt, dricker baljor med te i engelskt porslin, googlar bed and breakfasts på engelska landsbygden för att drömma mig bort till när det går att resa igen och vill gärna få hemmet att kännas som ett mysigt litet hus någonstans i Londons charmiga förorter. Skulle man sätta en etikett på den stil jag tilltalas av så tror jag det blir ”English cosy”. Denna ”English cosy” stil är kanske inte alltid vad man möts av när man faktiskt befinner sig i England.

Som många andra var jag på ett studentutbyte under min studietid. Utbytet gick till Sheffield i norra England och det boende som erbjöds var ett gammalt engelskt hus med heltäckningsmattor och tapeter överallt, inklusive badrummet, fönster som inte helt gick att stänga, handfat med en kran för varmt och en för kallt och en varmvattenberedare som levde ett eget liv. Varmt vatten att duscha i var sällan en säkerhet, oftast fick man välja mellan iskallt och brännhett. När vintern smög sig på och värmepannan i huset bestämde sig för att den hade gjort sitt ledde avsaknaden av värme och de där glipande fönstren till en inomhustemperatur på 14 grader. Vilket var mindre ”cosy”.

Detta var dock inte vad jag tänkte mig när jag letade inspiration. Istället surfade jag runt på diverse brittiska inredningssidor. De bilder på badrum som jag hittade visade småblommiga tapeter bakom gedigna speglar, vackra handfat med en kran för varmt och en för kallt och tjusigt mönstrade golv som såg ut att kunna vara sådana man hittar på de bed and breakfasts som jag drömmer mig bort till.

I diskussioner med den tålmodige projektledaren från byggfirman som skötte renoveringen insåg jag ganska snart att de val jag stod inför behövde trattas ner till produkter som matchar vad vi kräver för att det ska bli ett korrekt utförande, för att material ska hålla och vad som faktiskt praktiskt fungerar. Golvplattor som kräver specialbehandling och knappt tål synen av ett vanligt rengöringsmedel och en stor tung spegel bakom ett handfat med en kran för varmt och en för kallt där mina barn kommer plaska med vatten och kladda med tandborsten var kanske inte den bästa inspirationen.

För en lekman kan en renovering innebära en ny värld med en uppsjö av krav som ställs på såväl material som utförande. Något som inte är helt lätt att sätta sig in men ack så viktigt att vägledas kring när inspirationstankarna till exempel rusar iväg till ”English cosy”. Medan jag funderade på vilka av de tvådelade kranarna som var vackrast eller vilka av de rengöringsmedelsskygga golvplattorna som hade finast mönster, så funderade förmodligen projektledaren från byggfirman på hur han skulle kunna förklara för mig att det inte var en odelat bra idé, även om det skulle få badrummet att se ut som ett brittiskt bed and breakfast. Jag behövde någon som kunde hålla min hand, vägleda mig och se till att det blev ett bra resultat när vi väl kom i mål.

En bild säger mer än tusen ord…

Ett billigt och effektivt sätt att ge goda förutsättningar för att undvika konflikt är att ge minnet hjälp på vägen. Knäpp några bilder med mobilen varje dag, skriv några extra rader i dagboken, skicka ett mejl och beskriv vad hänt samma dag, inte nästa vecka.